
Pentru satul Sireți, pentru administrația publică locală,dar în special pentru comunitatea locală, rezultatele din primii trei ani de mandat 2019-2023 au fost și sunt în continuare buni, în această perioadă satul Sireți fiind dezvoltate mai multe proiecte și aduse mai multe investiții, inclusiv și cu suportul comunității, locuitorilor și desigur partenerilor de dezvoltare. Am reușit performanța să aducem peste 40 mil. de lei investiții în infrastructură și servicii doar în acești trei ani. Am reușit să dezvoltăm o serie de proiecte cu partenerii externi, cu locuitorii noștri și foarte multe activități am reușit să realizăm cu diaspora noastră din Europa occidentală.
Anul 2022 îl putem lesne declara anul șantierelor în satul Sireți, anul acesta fiind deschise 5 șantiere mari, dar realizate și alte inițiative mai mici. Astfel am reușit să dam start lucrărilor: (i) privind construcția drumului care leagă satul Sireți de traseul M5, prin construcția a 2,8 km de drum prin Proiectul Transfrontalier România-Moldova 2014-2020 ”Development Of Infrastructure-Engine Of Socio-Economic Cooperation In The Tulucești Commune, Galati Country And Sireți Commune, Straseni District”: 1HARD/3.1/86, finanțat de Uniunea Europeană. Suma totală a proiectului cu constituție - circa 31 mil. lei; (ii) privind construcția drumului pe strada Alexandru cel Bun, circa 0,9 kilometri în variată de beton cu suportul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, suma totală a proiectului fiind de 3,6 mil. lei; (iii) privind construcția stadionului școlar de la Liceul Teoretic Sireți cu suportul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, IP Liceul Teoretic Sireți și Consiliului Raional Strășeni, suma totală a proiectului fiind de 3,7 mil. lei; (iv) privind construcția unui parc fotovoltaic de 20 kw și reconstrucție a iluminatului public din localitate cu suportul Agenției pentru Eficiența Energetică și Consiliului Raional Strășeni, suma totală a proiectului fiind de 4,3 mil. lei; (v) privind construcția sistemului de canalizare în regiune Romașca din satul Sireți cu 1,5 kilometri cu suportul USAID Moldova în cadrul Programul Comunitatea Mea suma totală a proiectului fiind de 2 mil. lei.
De asemenea în curând urmează să semnam un contract de grant la fel cu USAID Moldova în cadrul Programul Comunitatea Mea privind un proiect inter-municipal privind sporirea securității civile în satele Sireți și Roșcani (crearea posturilor de pompieri, extinderea cu hidranți supraterani și dotări pentru echipele de pompieri voluntari), cu o valoare totală a proiectului de circa 3 mil. lei. Menționăm că recent avem semnat cu contract de finanțare privind extinderea sistemului de canalizare din localitate cu circa 11 km cu Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală, proiect câștigat în cadrul apelului de proiecte investiționale ”Satul European” - program guvernamental. Valoare totală a proiectului este estimată la 13 mil. lei. Este un proiect de mare importanță pentru sirețeni, sistemul de canalizare reprezentând prioritatea numărul unu pentru locuitorii satului nostru. În luna august la fel menționăm că avem câștigat un proiect cu suportul programului TRAC3 finanțat de UNDP Moldova, prin intermediul AO Siretenii de Pretutindeni, proiect destinat pentru IMSP CS Sireți privind crearea unui laborator local de analize, proceduri și investigații modern și accesibil pentru beneficiarii centrului dar și pentru refugiații din localitate. Suma grantului oferită de PNUD Moldova este de 34 000 dolari, plus deja contribuția noastră și a partenerilor. Este un proiect benefic pentru localitate, dat fiind faptul că localitate se dezvoltă într-un ritm rapid, crește numărul rezidenților, iar noi ca primărie punem accent mare pe serviciile educaționale, culturale, protecție civilă și de sănătate.
Pe lingă rezultatele menționate adăugăm și proiectul câștigat tot în 2022 privind consolidarea capacităților de protecție civilă în Republica Moldova finanțat de Solidarity Fund PL in Moldova. Proiectul este orientat spre domeniul protecției civile. Planificăm dotarea postului teritorial de pompieri și salvatori Sireți cu echipamente tehnice, diverse utilaje de lucru dar și utilități necesare echipei de pompieri, traininguri de îmbunătățirea a gradului profesional de intervenții. Sperăm la o colaborare solidă în continuare și în cadrul proiectului Consolidarea capacităților de protecție civilă în Republica Moldova cu Postul de Pompieri și Salvatori Voluntari din Sireți.
Pe lingă investițiile atrase din fonduri de stat dar și externe, continuăm și colaborarea cu locuitorii, diaspora, tineretul, seniorii, refugiații, agenții economici, etc. Continuăm să diversificăm agenda culturală locală, să implicăm toți actorii comunitari în procesul de dezvoltare socio-economică locală. La fel ca în anii trecuți, am reușit cu locuitorii să mai construim câteva porțiuni de drumuri locale: strada Prieteniei (350 metri), strada Maica Teodora Jalba (400 metri) și Stradela 2 Alexandru cel Bun (100 metri) suma totală a investiției fiind de circa 850 000 lei, inclusiv contribuția locuitorilor. La fel neapărat dorim să menționăm că locuitorii de pe strada Alexandru cel Bun la fel au contribuit la drum, colectând circa 500 000 lei pentru proiectul menționat anterior. În general băștinașii și diaspora contribuie foarte mult la proiecte comunitare, fapt care ne bucură enorm, acest lucru crescând nu doar gradul de încredere în autoritățile locale dar și responsabilitate socială. Datorită acestui parteneriat consolidat deja mai bine în timp, am reușit să facem și față crizei refugiaților, în urma războiul din Ucraina lansat de Federația Rusă.
Practica noastră de la Sireți demonstrează o coeziune socială fără precedent și ajutor a celor mai nevoiași ca noi, a celor care azi sunt într-un plin război militar și agresiune, situație care în orice moment poate fi și în Republica Moldova. În plină criză energetică, financiară și umanitară, noi ca comunitate am demonstrat că se poate, că soluții sunt permanent doar dorință și compasiune să avem. Am împărțit cu apropiații noștri puținul de care am dispus și avut posibilitate, astfel ca toți să ieșim din iarnă și să mai avem o șansă de a identifica noi oportunități și orizonturi spre o viața mai bună. Practica noastră demonstrează o comunicare și colaborare dintre toții actorii comunității – locuitorii/băștinașii – diaspora – agenții economici – ong – instituțiile publice – autoritățile centrale – mass-media. Este o experiența, o lecție care am învățat-o și cel mai important o vom putea aplica în situații similare în epoca aceasta imprevizibilă a globalizării. Am reușit în această perioadă să ajutăm peste 250 de refugiați, peste 40 000 euro donații sub formă de bunuri, alimentație, haine, produse de igienă aduse în comunitate cu suportul diasporei di Sireți și Cojușna - 2 loturi de ajutor umanitare vămuite din Spania și Italia pentru persoane social vulnerabile și refugiați.
Pe domeniul tineretului am reușit cu suportul PNUD Moldova și Consiliul Raional Strășeni, prin intermediul AO Sirețenii de Pretutindeni să dezvoltăm două mini-proiecte în acest sens, dezvoltând o Tabără de Vară în cadrul Zilelor Diasporei dar și dotarea și consolidarea Centrului de Tineret Sireți cu inventar necesar, Centrul fiind pus în funcție anul acesta. La capitolul capacități administrative și servicii publice, pe lingă instituțiile noi create (Centru de Tineret și Post de Pompieri și Salvatori Voluntari) am reușit să extindem statul de personal, satul Sireți alegându-se cu doi viceprimari și mai mulți specialiști pe atragerea investițiilor, iar ca servicii am reușit să aplicăm la programele Agenției de Guvernare Electronică - Centrul Unificat de Prestare a Serviciilor Publice (prescurtat CUPS) și E-APL și urmează de dezvoltăm aceste concepte la nivel loca.
Nu în ulmul rând trebuie să menționăm și despre rezultatele pe domeniul eficienței energetică. Am elaborat un proiect privind construcția unui parc de 200 kw și dorim să extindem acest parc și mai mult. Proiectul a fost depus la mai multe instituții de finanțare și așteptăm rezultatele evaluărilor. În iulie 2022 cererea Primăriei Sireți privind asistența tehnică în cadrul Proiectului „Convenția Primarilor-Est”, finanțat de Uniunea Europeană a fost aprobată de conducerea programului. Este un nou proiect de asistența tehnică câștigat de noi pentru construcția încă a unui parc fotovoltaic. Suntem optimiști că vom găsi și finanțare a proiectului cu suportul partenerilor de dezvoltare. Sunt planuri pentru anul 2023 pentru satul Sireți, pe lingă drumuri și sistemul de canalizare.
Ca și concluzii și speranțe, ne dorim pentru anul care vine un proces de descentralizare mai complex și mai real, realizat prin fapte concrete și acțiuni care să aibă impact imediat, sperăm să aducem mai multe investiții în teritoriu atât ca administrație locală cât și prin intermediul altor mecanisme precum grupul de acțiune locale dar și prin cooperarea/parteneriate cu autoritățile locale din regiune, cetățenii, instituțiile de învățământ, de sănătate, centrul de tineret și societatea civilă în ansamblu. Mai avem cerere de finanțare depuse și la alte instituții, sperăm că reușim să realizăm cit mai multe proiecte, servicii noi pentru cetățeni și să creștem gradul de calitate a vieții în mediul rural datorită implicării cetățenești active. Implicarea a locuitorilor, diasporei, tineretului nu este un scop în sine, ci este un model de cooperare reciprocă, sensibilizarea a locuitorilor și cel mai important responsabilizare față de procesul de guvernare locală, protecție a mediului și patrimoniului local. Considerăm că prin aceste mecanisme de implicare, locuitorii vor deveni mai responsabili, mai implicați în viața social-economică, mai conștienți că ceea ce se face este spre binele lor și a copiilor.