Vino & Proviant
№ 9 (1223) 16 Мар. 2018 Experții germani vin în ajutorul antreprenorilor moldoveni

În prezent, în cadrul proiectului „Biowaste” („Biodeseuri”), cu sprijinul Băncii de Dezvoltare Germană DEG şi Ministerului Federal German de Mediu, se lucrează la realizarea unui cadastru al deșeurilor. Aceasta va fi o bază de date care va conține informaţii privind tipurile de deşeuri din cele trei regiuni ale Moldovei. Datele vor fi disponibile, în timp real, antreprenorilor, care dețin sau vor să-și construiască o stație de biogaz.

Cadastrul deșeurilor este primul pas pentru realizarea studiilor de fezabilitate pe care orice antreprenor le va putea face pentru a calcula rentabilitatea unei investiţii în construcţia unei staţii de biogaz.

Dacă proiectul de construcție a stației de biogaz este fezabil, iar fermierul este dispus să investească și deține banii necesari, atunci va primi suportul tehnic și logistic necesar realizării.

Experții din Germania oferă un contract de planificare și investiții, inclusiv suportul pentru achiziționarea și construirea instalației. Din valoarea comercială a investiției, know-how-ul german contribuie cu până la 50% la finanțarea planului. Restul trebuie finanțat de fermier cu propriile sale fonduri și/sau cu suportul băncilor comerciale.

Potrivit proiectului, centrala va fi construită cu echipamente din Germania, Moldova și țări terțe și va fi administrată de parteneri. Proprietarul din Moldova va primi o instruire de bază și va angaja unul sau doi tehnicieni, în timp ce experții germani vor asigura instruirea în continuare și operațiunile de întreținere pe termen lung pentru a avea rezultate excelente.

Echipa de experți germani care va consulta fermierii moldoveni și îi va ajuta să devină proprietarii unei stații de biogaz activează în cadrul companiei Maschinenring Kommunalservice și în compania de consultanță Spelleken Assoc., cu filiala și echipa locală din Chișinău.

 

Model german de producere a biogazului

Maschinenring Kommunalservice GmbH (MRK) este principala companie care implementează proiectul „Biowaste” („Biodeseuri”) în Moldova. Este o filială a Maschinenring Kassel, din districtul german Kassel, unde este pe larg utilizată biomasa agricolă. Fondată în 1989, compania are ca scop reducerea cheltuielilor pentru mecanizare. Pentru utilizarea energetică a biomasei agricole, în districtul Kassel se cooperează de mai mulți ani cu agricultorii care furnizează încălzire pentru două școli. Iar acoperișurile clădirilor deținute de district sunt folosite pentru generarea de energie solară. Aceste practici pot fi transferate şi în localităţile Moldovei.

Modelul este sută la sută aplicabil în Moldova, de aceea MRK a obținut co-finanțare de la Banca de dezvoltare Germană DEG pentru a implementa proiectul „Biowaste” și a pune în practică experiențele pozitive germane în Moldova și pentru a  găsi parteneri locali interesaţi de a dezvolta stații de biogaz, a-și asigura independența energetică și a-și rezolva problema cu deșeurile animaliere.

Mai remarcăm că o staţie de biogaz cu capacitatea de 1.8 MW, contribuie la reducerea a 637 tone de CO2. Prin intermediului staţiilor de biogaz, la obținerea a 150 MW de energie produsă din gaze naturale, pot fi excluse circa 530,000 tone de CO2 anual.

Proiectul este orientat spre zonele rurale, acolo unde există cea mai mare cantitate de materie primă pentru producerea biogazului. 


 

Antreprenorii și persoanele interesate în construcția unei stații de biogaz pot consulta  paginile web: www.mrkassel.de, www.mrgoettingen.de și www.spellekenassociates.de. De asemenea, pe site-ul www.biodeseuri.md va fi disponibilă baza de date și asistența specialiștilor germani în materie de biogaz din Kassel și Göttingen.

Precizăm că proiectul nu au niciun interes în comercializarea utilajului. Interesul principal este de a asigura operațiunile și întreținerea centralelor de biogaz, pe termen lung, garantând cea mai productivă și profitabilă funcționare.

Pentru detalii puteți contacta:

Echipa din Germania (Spelleken Associates; tel.: +49 6023 503288;

email: spelleken@spellekenassociates.de, bodiu@spellekenassociates.de)

Echipa din Moldova:  Natalia Bodiu - +373 69 761389.

 

Experți din Germania și-au propus să ajute antreprenorii din Moldova  să-și construiască propriile stații de biogaz.

Автор: По материалам пресс-релиза