Vino & Proviant
№ 9 (1223) 16 Мар. 2018 Experții germani vin în ajutorul antreprenorilor moldoveni

În prezent, în cadrul proiectului „Biowaste” („Biodeseuri”), cu sprijinul Băncii de Dezvoltare Germană DEG şi Ministerului Federal German de Mediu, se lucrează la realizarea unui cadastru al deșeurilor. Aceasta va fi o bază de date care va conține informaţii privind tipurile de deşeuri din cele trei regiuni ale Moldovei. Datele vor fi disponibile, în timp real, antreprenorilor, care dețin sau vor să-și construiască o stație de biogaz.

Cadastrul deșeurilor este primul pas pentru realizarea studiilor de fezabilitate pe care orice antreprenor le va putea face pentru a calcula rentabilitatea unei investiţii în construcţia unei staţii de biogaz.

Dacă proiectul de construcție a stației de biogaz este fezabil, iar fermierul este dispus să investească și deține banii necesari, atunci va primi suportul tehnic și logistic necesar realizării.

Experții din Germania oferă un contract de planificare și investiții, inclusiv suportul pentru achiziționarea și construirea instalației. Din valoarea comercială a investiției, know-how-ul german contribuie cu până la 50% la finanțarea planului. Restul trebuie finanțat de fermier cu propriile sale fonduri și/sau cu suportul băncilor comerciale.

Potrivit proiectului, centrala va fi construită cu echipamente din Germania, Moldova și țări terțe și va fi administrată de parteneri. Proprietarul din Moldova va primi o instruire de bază și va angaja unul sau doi tehnicieni, în timp ce experții germani vor asigura instruirea în continuare și operațiunile de întreținere pe termen lung pentru a avea rezultate excelente.

Echipa de experți germani care va consulta fermierii moldoveni și îi va ajuta să devină proprietarii unei stații de biogaz activează în cadrul companiei Maschinenring Kommunalservice și în compania de consultanță Spelleken Assoc., cu filiala și echipa locală din Chișinău.

 

Model german de producere a biogazului

Maschinenring Kommunalservice GmbH (MRK) este principala companie care implementează proiectul „Biowaste” („Biodeseuri”) în Moldova. Este o filială a Maschinenring Kassel, din districtul german Kassel, unde este pe larg utilizată biomasa agricolă. Fondată în 1989, compania are ca scop reducerea cheltuielilor pentru m

Весь текст публикации доступен подписчикам «ЛП»